گچ یکی از مصالحی است که در صنعت ساختمان از اهمیت خاصی برخوردار بوده و از قدیمالایام به دلیل ویژگیهایی که دارد، بسیار مورد استفاده قرار میگرفته است. ماده گچ بهطور طبیعی به مقدار بسیار زیادی در طبیعت موجود است و یکی از مواد پراستفادهترین مصالح در ساختمانسازی است. این محصول با توجه به ویژگیهایی که دارد، از اولین قدم در ایجاد ساختمان از اجرای پلان، ملات و… تا آخرین مراحل ساخت مانند سفیدکاری، نصب سنگ، تیغههای آجری و حتی رنگآمیزی کاربرد دارد.
این روزها از نانو ذرات برای تغییر یا بهبود خواص مواد مختلف استفاده میشود؛ گچ نانو یکی از این موارد است. نانو ذرات موجود در گچ نانو میتواند خواص گچ را بهبود بخشیده و خواص جدیدی نیز به آن اضافه کند. در این بخش به بررسی دقیق این مورد میپردازیم.
نانوتکنولوژی توانایی تولید مواد، ابزار و سیستمهای جدید با کنترل ابعاد در محدوده 100-1 نانومتر و استفاده از خواصی است که در این سطوح ظاهر میشود. در این روش، ذرات دچار تغییراتی میشوند که در پی آن خواص شیمیایی و فیزیکی خاصی از خود نشان میدهند.
در چند سال اخیر، علم نانو بسیار رشد کرده و بهسرعت در حال تکامل است. همزمان با توسعه نانو در صنایع مختلف، تحقیقاتی دربارۀ کاربردهای این مورد در صنعت ساختمانسازی انجام شد که منجر به نتایج شگفتانگیزی نیز شد. در سالهای اخیر با شروع بهسازی مصالح در زمینۀ مصالح ساختمانی، از نانومواد بهعنوان افزودنی در مصالح استفاده میشود. بهعنوان مثال، از نانو پودرها بهعنوان افزودنی در مواد برای استحکام و کارایی استفاده میشود.
نانوذرات برای تغییر یا بهبود ویژگیهای مواد با آنها ترکیب میشوند. استفاده از این مورد در گچ میتواند ویژگیهای گچ را بهبود داده و قابلیتهای جدیدی در آن ایجاد کند. در ادامه به توضیح مختصری از کاربرد نانوذرات در گچ میپردازیم.
ورود فناوری نانو در ساختمانسازی و استفاده از آن در پراستفادهترین ماده در ساختوساز، گچ، باعث شده است دیوارهای سبکتر و در عین حال بسیار قویتری داشته باشیم. در واقع محکم بودن و پایداری گچ و مواد سیمانی را میتوان با استفاده از ذرات بسیار ریز نانومتری بهطور قابلتوجهی بهبود بخشید. نتایج آزمایشگاهی نشان میدهد که استفاده از گچ حاوی نانو هیدرات سبب بهبود ویژگیهای این گچ نسبت به گچ معمولی شده و محصول نهایی بسیار کارآمدتر است.
یکی از موادی که استفاده از آن برای بهبود ویژگیها و افزایش دوام مصالح ساختمانی مانند بتن، سیمان و گچ بسیار هدف توجه قرار گرفته، نانو ذرات سیلیس است. یکی از ویژگیهای اصلی این مورد در ترکیب با گچ افزایش زمان پخت آن است.
آزمایشها نشان داد که افزودن نانو ذرات سیلیس به گچ سبب کاهش وزن، افزایش دوام و پایداری گچ، افزایش زمان پخت و مقاومت فشاری گچ میشود. در نتیجه گچ نانو سیلیکون برای کاربردهایی با استحکام بالا و وزن سبک مناسب و به دلیل هزینه کمارزش اقتصادی دارد.
و مورد آخر استفاده از آئروژل در گچ نانو است. آئروژلها با اندازه ذرات نانومتری از جمله مواد بسیار سبک با ویژگیهای حرارتی، صوتی و… عالی هستند. آئروژلها دارای تعدادی خواص فیزیکی استثنایی مانند انتقال کمحرارت، وزن بسیار کم و توانایی بالا در جذب انرژی هستند.
این عایق رطوبتی در برابر تغییرات دما مقاوم است.
به آببندی دیوارهای گچی کمک میکند.
تمام درزها و ترکها را میپوشاند.
جلوگیری از ایجاد رطوبت و نم در دیوارهای داخلی ساختمان
جلوگیری از تجمع جلبکها و خزهها
نهتنها عایق رطوبتی خوبی است، عایق صوتی خوبی نیز است.
قیمت مناسب
جلوگیری از ورود باران به داخل ساختمان جلوگیری که نتیجۀ آن افزایش عمر ساختمان است.
بدون مسدود کردن فرایند تنفس مواد، نفوذ عمیق به منافذ را حفظ میکند.
پس از خشک شدن تغییری در رنگ و ظاهر آن ایجاد نمیشود.
غیرسمی و محلول در آب
جذب رنگ روی دیوارهای گچی یا قطعات گچی پیشساخته را کاهش میدهد.
استفاده آسان
خطر آتشسوزی ندارد.
همانطور که میدانید گچ در برابر رطوبت و آب مقاومت ضعیفی دارد و در صورت نفوذ آب، ظاهر آن تغییر میکند؛ یکی از دلایل استفاده از گچ نانو این است که میتوان از آن به عنوان یک پوشش ضد آب که قابلیت چندین سال شستشوی را دارد نام برد که یک مزیت اقتصادی به حساب میآید. زیرا گچ به طور گستردهای در مکانهای مختلف از جمله حمام و آشپزخانه که تماس زیادی نیز با آب دارند این مورد استفاده قرار میگیرد.
به نقل از indnano
اولین جامعه خبری فناوری و نوآوری ایران
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به هاب بین الملل فناوری و نوآوری ایران است.